Fotíme do formátu RAW

0
1035

Ak ste sa už niekedy hrabali v menu fotoaparátu, pravdepodobne ste tam našli tajomné slovíčko RAW. Čo to je a aké sú jeho výhody vám popíšem v tomto článku.

Možno by ste čakali, že RAW je nejaká skratka. Mám pre vás prekvapenie. RAW je anglické slovíčko, ktoré znamená surový. Presne to vystihuje čo sa nám uloží do pamäti – nekomprimované surové dáta. Čo to znamená v praxi?

Často je RAW prirovnávaný k negatívu. Sám o sebe sa nedá prezerať, a je nutné ďalšie spracovanie. Pri fotení napr. do JPG máme ešte pred stlačením spúšte nastavené vyváženie bielej, kontrast, saturáciu farieb… Pri fotení do RAW sa tieto dáta neukladajú, nastavíme ich až v počítači. Upraviť sa to samozrejme dá aj v JPG. Ale s horšími výsledkami.

Rozdiely najlepšie uvidíme na ukážkach

Na prvý snímok som vyfotila rovnakú fotku do RAW a JPG. (Keď vylezú z foťáku vyzerajú obe rovnako)

Fotky som pomocou histogramu a saturácie farieb upravila vo Photoshope. Na snímke vľavo je fotka z JPG a napravo z RAW.

 

Rozdiel v kvalite je najlepšie vidno na detailoch. Opäť vľavo z JPG a vpravo z RAW.

 

V čom spočíva tajomstvo RAW?

Väčšina fotoaparátov ukladá formát JPG s 8 – bitovou hĺbkou. Pri rozsiahlych úpravách sa farby zlievajú a vzniká tzv. posterizácia. Zabrániť sa tomu dá uložením fotky s väčšou bitovou hĺbkou. To nám poskytuje RAW. Fotky ukladá s 12 a niektoré modely aj so 14 – bitovou hĺbkou.

Tým, že je JPG komprimovaný vznikajú v obraze artefakty (informácie, ktoré sa v pôvodnom obraze nevyskytovali). Aj pri nastavení najvyššej možnej kvality sa pri veľkom priblížení vyskytnú. RAW je nekomprimovaný, a teda sa u neho artefakty nevyskytujú.

Čo všetko vie RAW opraviť?

Vyváženie bielej.

Tonalitu.

Doostrenie.

Odstránenie šumu.

Pri fotení do RAW sa nemusíme starať o presnú expozíciu. RAW ju dokáže spoľahlivo upraviť v rozsahu -2 až +2 EV, bez toho aby sme sa museli báť straty kvality. Môžeme teda fotiť snímky na kratší čas, aj za cenu podexponovania.

Ak sa nakoniec rozhodnete fotiť do RAW, nemusí to nutne znamenať hodiny postprodukcie. Pomôcť nám môžu automatické úpravy, ktoré majú na počítači väčší priestor na počítanie, a teda presnejšie odhadnú expozíciu ako automatický program na fotoaparáte.

Takže čo všetko budeme potrebovať?

Základom je samozrejme fotoaparát, ktorý zvláda fotenie do RAW. Pokročilejšie kompakty a zrkadlovky (DSLR) by s tým nemali mať problém. Pohodlie nám poskytne aj väčšia pamäťová karta, keďže snímky formátu RAW sú nekomprimované a tak potrebujú viac miesta na uloženie. Pri sekvenčnom snímaní môže niektorým prekážať pomalšia rýchlosť zápisu. Tento problém sa dá odstrániť kartou s rýchlejším zápisom. Po príchode domov, je treba fotky najskôr upraviť a potom prekonvertovať na JPG, alebo iný grafický formát. K tomu nám pomôže grafický editor. Každá značka má svoje vlastné štandardy:

Canon – CRW, CR2

Nikon – NEF

Olympus – ORF

Pentax – PEF

Sony – SRF

S kúpou zrkadlovky zvyčajne dostanete aj SW na editáciu fotiek. Existujú aj univerzálne programy, ktoré podporujú väčšinu dnešných štandardov. Spomeniem napríklad Adobe Lightroom, Zoner Photo Studio, Infranview. Pre užívateľov Macu je tu Aperture. A ak máte Photoshop tak si zadarmo môžete stiahnuť plugin Adobe Camera Raw.

DNG

S rôznym štandardami značiek súvisí životnosť. Je možné tak, ako to býva pri všetkých technológiach, že časom nastúpi lepšia, a stará stratí podporu. Na to by sme mali myslieť pri archivácii. Môžeme archivovať vo formáte JPG alebo TIFF, ale prídeme o výhody RAW. Najoptimálnejším riešením sa zdá byť DNG (Digital NeGative), ktorý vyvíja firma Adobe. Je to univerzálny formát, ktorý ponúka všetky výhody ako RAW. Zatiaľ však nie je taký rozšírený a výrobcovia fotoaparátov ho do svojich modelov neimplementujú. Avšak pri archivácii môžeme fotky prevádzať do DNG a ukladať ich v tomto formáte. Je pravdepodobnejšie nájsť v budúcnosti podporu pre jeden štandard, ako pre tri (napr. keď často meníme modely, alebo značky).

Zhrnutie

Formát RAW ocenia najmä profesionáli, a nadšený fotoamatéri, ktorý chcú z fotky vyžmýkať čo najviac. Nevýhodou je veľkosť fotky a nutnosť spracovania v počítači (minimálne kvôli prekonvertovaniu). Problém ešte môže spôsobiť nekompatibilita RAW od rôznych výrobcov so softvérom (každý výrobca má svoj vlastný formát). Na druhej strane nám RAW ponúka široké možnosti pri úprave fotiek a kvalitnejší výsledok. Ak sa neviete rozhodnúť, tak je tu ešte možnosť snímať fotky do formátu RAW + JPG, ktoré nastavíte v menu fotoaparátu.

Verím, že RAW sa stane vaším pomocníkom pri ceste za skvelými snímkami ;)

Autor: Martina Králiková